Taakgroep Kunst en Cultuur
De Taakgroep Kunst en Cultuur start het seizoen met een jubileumconcert van de Drachtster Cantorij. De cantorij bestaat dit jaar maar liefst 55 jaar! Dit willen we vieren in de Grote Kerk waar de cantorij ook elke dinsdagavond haar repetities houdt. 
Het wordt een jubileumuitvoering met medewerking van een prachtig strijkkwartet: Regina Forte. U kunt ze vinden op www.reginaforte.nl 
In de volgende Geandewei kunt u meer lezen over dit concert. De Taakgroep en de Drachtster Cantorij nodigen u van harte uit.
Zondagmiddag 8 oktober om 16.00 uur in de Grote Kerk
Namens Taakgroep Kunst en Cultuur,
Ankie Hofma

Het programma van de orgelconcerten voor 2017 is:
6 september    Harm Hoeve
4 oktober        Minne Veldman
1 november    Gert van Hoef
6 december    Jochem Schuurman

Epositie Salvador Dali ‘Biblia Sacra in volle gang
Op zaterdagen van 13.30-17.00 uur bezoeken zo ongeveer 50 a 60 mensen de grote kerk om de ex-positie van Dali te bewonderen Geïnteresseerden kunnen naast dat ze de litho’s komen bekijken ook een lithografie kopen. 9 september is de laatste dag van de expositie in de grote kerk Na de expositie zullen de litho’s weer terug gaan naar kunsthandel Veenstra.en blijft de mogelijkheid bestaan ze te bekijken en kopen
Foto.. expositie in de grote kerk plaatsen

Epositie Salvador Dali ‘Biblia Sacra’ geopend
Een serie kunstwerken van 105 Bijbelse prenten die werden geproduceerd door Dali als illustraties van de Bijbel. Van 2 juli t/m 10 september is het Tsjerkepaad en zal de expositie te zien zijn in de Grote Kerk. Naast de prenten zijn er ook de bijbehorende Bijbels (Biblia Sacra) te zien. Een twintigtal kunstwerken zijn in de kerk opgehangen en de resterende prenten kunt u vinden in de speciale kribbe opgesteld in de kerk. Om u wegwijs te maken door de verzameling is er een lijst in de kerk aanwezig waarop u de benamingen van de litho’s kunt vinden. De Grote Kerk is deze periode geopend op za-terdagen van 13.30- 17.00 uur.
Geïnteresseerden kunnen naast dat ze de litho’s komen bekijken ook een lithografie kopen. U kunt uw interesse tijdens uw bezoek kenbaar maken door een koopcontract in te vullen. Na de expositie kunt u bij kunstuitleen Veenstra uw Litho afhalen en betalen.

Tijdens de openstelling van de grote kerk kunt u genieten van de volgende organisten die het orgel vanaf 16.00 uur bespelen:

26 aug Riemke Dijkstra
2 sept Magrietha Zagema
9 sept Robert Boonstra


Laatste expositie en concerten

De expositie “watisnetis” die plaatsvindt in de komende adventsperiode in de Grote Kerk zal de laatste expositie zijn die ik, samen met een twintigtal vrijwilligers, organiseer. Ik heb besloten om per 1 januari 2017 te stoppen met het werk in de Grote Kerk.
Dat was niet een beslissing die zomaar even op een ochtend of middag genomen is. De gevolgen van mijn ziekte en de behandeling op die ziekte maakte het noodzakelijk hierover na te denken. Ik kan het werk niet meer doen zoals ik graag wil omdat “mijn hoofd” en mijn lichaam niet meer meewerken zoals ik graag wil. Alles wat ik doe kost veel moeite en energie. Overigens, het gaat wél goed met me.
Maar de Grote Kerk heeft recht op iemand die zijn of haar werk met enthousiasme en volledige inzet kan doen: een “nieuw” iemand die exposities, concerten en lezingen kan organiseren en met de Grote Kerk aan de weg kan timmeren en meedoen met de andere cultuurinstanties van Drachten/ Smallingerland. Er is door de Algemene Kerkenraad ingestemd met het benoemen van een opvolger voor twee dagdelen per week. Dat is fantastisch!
Vanaf januari 2003 heb ik in de Grote Kerk gewerkt. Ik vond het prachtig om dit werk te doen: de Grote Kerk een ruimte te laten zijn waar iedereen welkom is. Mensen te ontmoeten die een expositie ko-men bekijken, een concert beluisteren, een lezing bijwonen. Gezamenlijk met de andere cultuurinstanties samen te werken en te zien dat door deze samenwerking de Grote Kerk gelijkwaardig is aan alle cultuur in Drachten. Veertien jaar werken was veertien jaar genieten.
Maar alleen kon ik het niet. Ik wil de Algemene Kerkenraad bedanken voor het fiat dat en de ruimte die ze voor deze baan gegeven heeft. Vanuit het niets beginnen en maar afwachten wat het wordt en of het wat wordt ……. Dat betekent dat de A.K. een groot vertrouwen gegeven heeft!
Daarnaast wil ik alle vrijwilligers, die vanaf het begin maar ook daarna verbonden zijn geweest met dit werk, mijn grote dank geven. Zonder vrijwilligers lukt het niet. Zij waren de gastheren en gastvrouwen die op zaterdagmiddag de Open Grote Kerk bemensten. Zij waren degenen die meehielpen de expo-sities klaar te zetten en weer op te ruimen. Zij waren de werkers aan de basis en kwamen in contact met mensen van dichtbij en veraf. Dank jullie wel!
Met de expositie van beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra uit Heeg sluit ik een periode af. En wat wil het toeval? Gerrit is een achterneef van mij. Ook door een toeval in de Broerekerk in Bolsward kwamen we elkaar op het spoor, een bijzonder verhaal. Het was niet gepland dat hij “mijn” laatste expositie in de Grote Kerk zou verzorgen. Maar nu vind ik het een extra dimensie krijgen.
Ik hoop dat u en ik kunnen genieten van zijn tentoonstelling. Neem er de tijd voor en “ga ervoor zitten”. Advent - wacht - verwacht - kome wat komt ....... Zie, er gaat iets nieuws beginnen. Het is al begonnen, zie je het niet? (Jesaja 43:18).
Met een hartelijke groet,
Aukje de Bildt

Afsluiting Tsjerkepaad in Grote Kerk
Op zaterdag 17 september vond de afsluiting van Tsjerkepaad 2016 plaats in de Grote Kerk. Het was een prachtig feest waaraan het kinderkoor The Young Source meewerkte. Ook Gerben Jongsma en Gerben van der Veen “lieten van zich horen” op respectievelijk de marimba en het orgel. Er was een groot aantal bezoekers dat de middag extra feestelijk maakt.
Tsjerkepaad werd geïnitieerd door ds. Gerrrit Groeneveld en startte in 2004. Inmiddels doet een groot aantal kerken mee. Ds. Jan Jurjens zit namens Drachten in de kerngroep van Tsjerkepaad. Hij organiseerde de middag in de Grote Kerk.
Met dank aan alle mensen werd het een prachtige middag!
Aukje de Bildt

 

 

 

 

 

 

 

 

Donateurs- en vrijwilligersavond Grote Kerk 12 oktober 19.30 uur:

Gedichten en verhalen van Peter Vermaat in de Grote Kerk.
Na zijn grote succes met het poppenspel “Franciscus van Assisi” is Peter Vermaat opnieuw te bewonderen in de Grote Kerk. U kunt genieten van “Dwaze verhalen over de wijsheid van morgen” van dichter en verteller Peter Vermaat. In dit programma vertelt Peter Vermaat enkele verhalen over leven en dood, lief en leed, zout en zoet, en het najagen van je diepste dromen. Het zijn verhalen vol wijsheid en humor, afkomstig uit de oude tradities van Oost en West. Inspirerende verhalen van vroeger waar de mens van morgen vandaag op zit te wachten. Hij wisselt deze verhalen af met enkele toepasselijke gedichten van zijn hand. Zie ook: www.petervermaat.nl
De toegangsprijs bedraagt € 5,-.
Voor vrijwilligers van de Grote Kerk en voor Vrienden van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten is er vrij entree.
U kunt vooraf een plaatsje reserveren door u vóór donderdag 6 oktober aan te melden bij:
Theun van der Werff, Eendekroos 58, 9207 DT Drachten, T: (0512) 51 96 76, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Andries Riedstra, Folgeren 14-16, 9207 AB Drachten, T: (06) 407 154 18, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten