Open Grote Kerk
Zomerseizoen afgesloten met een drukke middag
Veel mensen vonden op zaterdagmiddag 9 september hun weg naar de grote kerk. Op deze middag stond de kerk in de schijnwerpers als monument en besloten mensen hun laatste kans te pakken om de expositie van Dali te komen bewonderen. Op deze middag ontmoetten we jong en oud in de kerk.
Alleen op bezoek, met vrienden, met je zus of met papa of mama! De expositie van de “Biblia sacra” van Dali gaat plaats maken voor de tentoonstelling tijdens de adventsperiode. Nu eerst een korte periode rust om alles goed voor te kunnen bereiden voor het winterseizoen open grote kerk.

Middaggebed
Al ruim zes jaar komt elke laatste zaterdag van de maand om 17 uur in de Grote Kerk een groepje mensen ca. 20 minuten bij elkaar om een kaarsje voor iemand aan te steken, samen te bidden, te zingen en luisteren naar een korte lezing.
Tijdens dit meditatief moment onder leiding van diaconaal werker Anna vd Meer zijn vaak bezoekers van het inloophuis aanwezig. Maar iedereen is hierbij altijd welkom. Kerkelijk en niet-kerkelijk. Juist deze mix maakt de bijeenkomst bijzonder.
Het volgende middaggebed is op zaterdag 29 juli om 17.00 uur in de Grote Kerk.
U bent van harte uitgenodigd.

Open Grote Kerk
Salvador Dali ‘Biblia Sacra’ te bewonderen in de Grote Kerk van Drachten
Deze bijzondere serie van Salvador Dali wordt geleend van kunsthandel en lijstenmakerij Veenstra. Deze serie bestaat uit 105 litho’s en ze werden geproduceerd als illustraties van de Bijbel. Van 2 juli t/m 10 september is het Tsjerkepaad en zal de expositie te zien zijn in de Grote Kerk. Naast de litho-grafieën zal er ook 1 van de bijbehorende Bijbels (Biblia Sacra) te zien zijn. De Grote Kerk is deze periode geopend op zaterdagen van 13.30- 17.00 uur. Geïnteresseerden kunnen naast dat ze de litho’s komen bekijken ook een lithografie kopen. De lijsten waarin wordt geëxposeerd kunnen ook worden gekocht. Tijdens de expositie kan er ingetekend worden op de te kopen Litho’s en na afloop van de expositie kunnen deze gehaald en afgerekend bij kunsthandel Veenstra.

Vrijwilligers gezocht
Evenals voorgaande jaren is de Grote Kerk van Drachten opengesteld in de zomerperiode. Dit jaar is de openstelling gelijk aan de periode van Tsjerkepaad: 2 juli t/m 10 september. Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die tijdens deze openstelling op zaterdagen van 13.30 uur-17.00 uur gastheer of gastvrouw willen zijn. Voor meer informatie en overleg welke data u zou kunnen helpen als gastheer of gastvrouw kunt u contact opnemen met Theun vd Werff; bel: 0512-519676 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Open Grote Kerk: Exposities en Concerten etc.
De kerk uit 1743, die een rijksmonument is, heeft een fraaie uit hout gesneden preekstoel uit 1743. In de kerk zijn staan vijf herenbanken. Het orgel in de Grote Kerk is een Hillebrand-orgel, dat in 1820 in de kerk geplaatst is. De kerk wordt verlicht door koperen kronen. De vier grote gebrandschilderde ramen zijn in 1743 gemaakt en geplaatst door Jurjen en Ype Staak, bekende glasschilders uit Sneek. Ze leefden en werkten in Friesland in de 18e eeuw.

Inloophuis ’t Centrum: elke maand gratis maaltijden
Elke laatste zaterdag van de maand van 17 – 19 uur zijn bezoekers welkom om met elkaar aan tafel te gaan. Men kan dan in ‘t Centrum terecht voor een gratis maaltijd: soep en brood. Opgave is mogelijk door vermelding van de naam op een lijst, die elke zaterdagmiddag in het inloophuis hangt.
Inloophuis ’t Centrum is gevestigd aan Zuidkade 19 (hoek De Drift/Zuidkade) te Drachten en is elke zaterdag open van 14.00 – 17.00 uur.

Kookvrijwilliger inloophuis gevraagd!
Inloophuis ’t Centrum te Drachten zoekt per januari 2016 een vrijwilliger die één keer per maand voor ca. 15 personen een maaltijd wil koken.
Elke zaterdagmiddag bezoeken ca. 15 gasten het inloophuis om een kop koffie te drinken, een praatje te maken en/of een spelletje te doen. Eén keer per maand (op de laatste zaterdag) wordt hen aan het eind van de middag een gratis warme maaltijd aangeboden. Dat kan afwisselend een pasta- of rijstmaaltijd zijn, of soep met brood. De eerste keer in 2016 is dus op zaterdag 30 januari.
Het gaat alleen om het koken. Opruimen en afwassen hoeft niet. Er is een gloednieuwe keuken beschikbaar.
Indien er meerdere aanmeldingen zijn, kan men gezamenlijk overleggen over het aantal kookbeurten.
Inloophuis ’t Centrum is vanaf 30 januari 2016 weer gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk, Zuidkade 19 (hoek Drift) te Drachten.
Informatie en opgave: Anna van der Meer, T: (06) 18 46 24 27, E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of René Klaassen T: (06) 11 22 33 72, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.