Expositie “Quilts met een verhaal” in Grote Kerk Drachten

Vanaf 29 juni 2019 organiseert de Grote Kerk in Drachten een expositie van quilts die zijn gemaakt door Baukje van der Lei-Potjer.

Bij het woord “quilt” wordt al snel gedacht aan een lappendeken waarin restjes van oude lappen aan elkaar zijn genaaid om aldus een beddensprei of een ander soort deken te maken.
Deze oneerbiedige associatie is zo gek nog niet indien men bedenkt dat het woord “quilt” is afgeleid van het Latijnse woord culcita, dat “gevulde zak” betekent. Via Franse woorden als couette en cuille ontstond het woord “quilt”. Bescherming tegen koude weersinvloeden was het oorspronkelijke doel. Zelfs de kruisridders droegen al gequilte jassen.

Heel anders wordt het beeld indien we naar de quilts kijken die in de Grote Kerk zullen worden tentoongesteld. De machinale quilttechniek is hier toegepast om veelzijdige afbeeldingen te maken. De kleurrijke quilts voeren ons naar de Noorse fjorden of diep onder water naar het Koraal.
Ook religieuze thema’s komen aan bod zoals de stilte waarin Elia God heeft ervaren bij de beek.

De expositie bestaat uit 11 quilts, waarvan een aantal reeds een definitieve eigenaar heeft gevonden, maar waarvan ook een aantal nog te koop zijn. 10% van de verkoopopbrengst zal ten goede komen aan de Stichting Vrienden van de Grote Kerk.

De expositie is te bezichtigen vanaf 29 juni tot en met 14 september 2019 op zaterdagmiddagen van 13:30 tot 17:00 uur in de Grote Kerk van Drachten, Zuidkade 19 in Drachten.

Elke zaterdagmiddag is er vanaf 16:00 een orgelbespeling door:
27 juli: Robert Boonstra uit Roden
3 augustus: Marieke van der Meer uit Hardegarijp
10 augustus: Johannes de Graaf
17 augustus: Riemke Dijkstra uit Opeinde
24 augustus: nog niet ingevuld
31 augustus: Jellegeert Postma
7 september: Harmen Jansen uit Drachten
14 september: Wietske Koopmans uit Groningenzaterdag 20 juli: T. van Tuinen uit Sneek

Een blauwe hemel
Als René Romijn (Den Haag 1948) de Lutherse kerk in Hoorn heeft bezocht, daarbinnen in stilte heeft gezeten, krijgt hij, zoals vaker in oude kerken, inspiratie om over deze kerk een gedicht te schrijven.

“Een blauwe hemel” wordt de titel.
Aukje de Bildt kende het werk van René Romijn en verzocht hem een boekje met “kerkpoëzie” te maken ten bate van de Grote Kerk. René die reeds enkele bundels had gepubliceerd, zoals ”Een beetje Krook en Krom” en “Die achter Hem liep”, besefte direct dat bij zijn kerkgedichten passende illustraties niet zouden misstaan. Hij zocht contact met zijn oud-college Bart Dertien (Assen 1951). Bart die biologie en geologie in Groningen had gestudeerd, was evenals René (theologie in Utrecht) jarenlang als docent aan het Liudger in Drachten verbonden geweest .Als 16-jarige begon hij met fotograferen en in 1972 richtte hij zijn donkere kamer in. Zijn Opa was architect geweest en had veel bouwtekeningen in blauwdruk gemaakt. Toen hij daaraan terugdacht, kwam het idee bij hem op zijn foto’s in blauwdruk te realiseren.
Bij veertien oude kerken had René Romijn gedichten geschreven. Bart ging op stap met zijn apparatuur. Hij reisde o.a. naar Deventer, Schiedam, Bolsward en Hoorn. Hij maakte er foto’s met sprekende details: collectezakken met hengel, een pelikaan die haar jongen voedt (symbool voor Christus)
Door de samenwerking van deze heren is er een aantrekkelijk boekje ontstaan, onder de titel” zij dragen muren met verhalen”. Het is voor € 10.- te koop in de Grote Kerk en/of via dhr. R. Romijn.
Gedichten en blauwdrukken vormen een smaakvol geheel. Een blauwe hemel komt in het verschiet bij het aandachtig lezen.
De woorden uit het gedicht ”Grote kerk”……….

….laven zij zich in stilte
aan de kracht van een geopend boek
en putten moed
uit een glimp van eeuwigheid….

vormen een goede illustratie van wat de lezer geboden wordt.

J.H.J. Meijer