Hillebrandorgel Grote Kerk 1820 – 2020

Het jaar 2020 is het Hillebrandjaar. Het orgel van de Grote Kerk is dan namelijk tweehonderd jaar oud.

Als wethouder ga ik wel eens op bezoek bij de verjaardag van een honderdjarige. Het bezoek is vaak te kort om erachter te komen wat hij of zij allemaal heeft meegemaakt. Dit jaar is uw kans om op  uiteenlopende wijze terug te kijken op de historie van deze twééhonderdjarige.

Wat zal dit orgel meegemaakt hebben? Wat zou het u vertellen als het kon spreken? Zou het orgel terugdenken aan de doop van pasgeborenen, de rouw en het afscheid nemen tijdens begrafenissen? Of aan de feestelijke huwelijken en kerstvieringen? Iedere dienst krijgt u haar muzikale antwoord. Dan is het logisch dat het orgel groots en mooi moest zijn. Het houdt namelijk jaren aan saamhorigheid vast en blijft met haar muziek het publiek bekoren.

U bent van harte welkom om de evenementen in de Grote Kerk, Zuidkade 19 in Drachten mee te maken.
De Commissie 200 jaar Hillebrand heeft met veel aandacht en liefde voor u dit programma samengesteld.

Het jaarprogramma is voor een breed publiek en is daarom te vinden op de site van de PGDrachten Klikken op PGDrachten en u bent er.

Ik wens u een geweldig Hillebrandjaar!

Marjan Sijperda,
wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Smallingerland.

Polle de orgeljongen.
Polle de orgeljongen, naar een verhaal van Mensje van Keulen

In dit ‘corona-jaar’ zijn alle activiteiten van het Hillebrandjaar voorlopig tot 1 oktober afgelast. Heel erg jammer, maar het kon niet anders. Over wat er na 1 oktober komt leest u meer in een volgende Geandewei.
Wat wel doorgaat dit jaar, hopen we, is het muziek-theaterspektakel “Polle de orgeljongen”. Meer daarover en hoe u zich met kinderen en/of kleinkinderen nog kunt aanmelden vindt u onder de activiteiten op pgdrachten.nl

Steun Polle de Orgeljongen via Rabo ClubSupport

In 2020 viert de Grote Kerk van Drachten het 200-jarig bestaan van het Hillebrandorgel, een uniek monument. Eén van de activiteiten van de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk en de Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk is het gratis aanbieden van de theatervoorstelling – en bijbehorend lespakket – Polle de Orgeljongen aan de groepen 4, 5, en 6 van alle basisscholen in Smallingerland.
De voorstelling is gebaseerd op het boek van Mensje van Keulen: Polle de orgeljongen.
Twee zussen, Alma en Mora. De één vrolijk en vriendelijk, levend voor haar orgeltje, de ander hebberig en jaloers. Samen wonen ze in een paleis met een geel pannendak. Als Alma’s zoon Polle geboren wordt, wordt Mora zo jaloers dat Polle in veiligheid gebracht wordt bij twee reuzen. Zestien jaar later gaat Polle op zoek naar zijn moeder en dat prachtige paleis. Wanneer alles tegen lijkt te zitten brengt muziek de uitkomst.
Hoe? Dat laten verteller Frank Belt en organist Eeuwe Zijlstra horen. De woorden en het orgel vertellen samen het verhaal. Zo beleven de kinderen niet alleen een geweldig avontuur, maar maken ze ook kennis met het orgel en ervaren wat muziek met je kan doen.
In totaal hoopt de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk in september 2020 tweeduizend kinderen te ontvangen om de voorstelling van Polle mee te maken. In samenwerking met schouwburg De Lawei organiseren we ook een kinderfestival waar het orgel centraal staat en een aantal activiteiten rondom de voorstelling
Als u lid bent van Rabobank Drachten Noordoost Friesland kunt u op een eenvoudige manier helpen om het benodigde geld voor dit project bij elkaar te brengen. We zijn namelijk een van de doelen die u kunt steunen via Rabo ClubSupport. Bent u geen lid, dan kunt u dat worden.
Een dezer dagen krijgt u van de bank een inlogcode. Vanaf 27 september kunt u die gebruiken om op ons te stemmen.
Kies als bestedingsdoel Polle de orgeljongen van Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Drachten. Hoe meer stemmen, hoe groter de bijdrage van de bank!
Stichting Orgelconcerten Grote Kerk te Drachten, Klaas van Marrum en Joop Laméris.