Expositie “Quilts met een verhaal” in Grote Kerk Drachten

Vanaf 29 juni 2019 organiseert de Grote Kerk in Drachten een expositie van quilts die zijn gemaakt door Baukje van der Lei-Potjer.

Bij het woord “quilt” wordt al snel gedacht aan een lappendeken waarin restjes van oude lappen aan elkaar zijn genaaid om aldus een beddensprei of een ander soort deken te maken.
Deze oneerbiedige associatie is zo gek nog niet indien men bedenkt dat het woord “quilt” is afgeleid van het Latijnse woord culcita, dat “gevulde zak” betekent. Via Franse woorden als couette en cuille ontstond het woord “quilt”. Bescherming tegen koude weersinvloeden was het oorspronkelijke doel. Zelfs de kruisridders droegen al gequilte jassen.

Heel anders wordt het beeld indien we naar de quilts kijken die in de Grote Kerk zullen worden tentoongesteld. De machinale quilttechniek is hier toegepast om veelzijdige afbeeldingen te maken. De kleurrijke quilts voeren ons naar de Noorse fjorden of diep onder water naar het Koraal.
Ook religieuze thema’s komen aan bod zoals de stilte waarin Elia God heeft ervaren bij de beek.

De expositie bestaat uit 11 quilts, waarvan een aantal reeds een definitieve eigenaar heeft gevonden, maar waarvan ook een aantal nog te koop zijn. 10% van de verkoopopbrengst zal ten goede komen aan de Stichting Vrienden van de Grote Kerk.

De expositie is te bezichtigen vanaf 29 juni tot en met 14 september 2019 op zaterdagmiddagen van 13:30 tot 17:00 uur in de Grote Kerk van Drachten, Zuidkade 19 in Drachten.

Elke zaterdagmiddag is er vanaf 16:00 een orgelbespeling door:
27 juli: Robert Boonstra uit Roden
3 augustus: Marieke van der Meer uit Hardegarijp
10 augustus: Johannes de Graaf
17 augustus: Riemke Dijkstra uit Opeinde
24 augustus: nog niet ingevuld
31 augustus: Jellegeert Postma
7 september: Harmen Jansen uit Drachten
14 september: Wietske Koopmans uit Groningenzaterdag 20 juli: T. van Tuinen uit Sneek