Expositie tijdens de 40 –dagentijd 2020
De 40 –dagentijd is voor velen een periode van bezinning. Dit jaar willen we ons, vanuit de Grote Kerk, bezinnen op onze omgang met de Schepping.
Hierbij worden we geïnspireerd door een tentoonstelling van 14 wandkleden die zijn gebaseerd op de rede die indianenhoofdman Seattle in 1854 aan het adres van de Amerikaanse regering hield. De Amerikaanse regering wilde het land van de Dwamish indianen kopen. Seattle’s antwoord liet zich samenvatten onder de vraag: “Hoe kun je de lucht bezitten?” Deze vraag is dan ook de titel van de tentoonstelling van wandkleden die zijn vervaardigd door Jantsje Oost-de Vlas uit Buitenpost.

De wandkleden zijn te bezichtigen tijdens de Open Grote Kerk op zaterdagmiddagen vanaf 29 februari tot en met 11 april, van 13:30 tot 17:00 uur.
Links ziet u “Skeinde ierde” en rechts “Slupmoardner”.

Activiteiten tijdens de 40 –dagentijd
Op 27 februari zal Jantsje Oost een lezing houden over de door haar vervaardigde wandkleden. Dit wordt een meditatieve lezing rond de teksten van opperhoofd Seattle, afgewisseld met muziek.
De lezing begint 27 februari om 20:00 uur in de kerkruimte van de Grote Kerk. De kerk is vanaf 19:30 open zodat u dan al de primeur kunt krijgen om de wandkleden te bewonderen. Toegang is gratis.

Op 12 maart, 26 maart en 9 april worden bijeenkomsten gehouden rond het boek “Groene Theologie” van Trees van Montfoort. Steeds van 14:00-16:00 uur in de koffieruimte van de Grote Kerk. Details volgen in Geandewei 5.

Op 21 maart wordt een bezinningswandeling vanuit de Grote Kerk naar het Reidingpark georganiseerd onder leiding van Elisabeth Binsbergen en Aukje Wijma. Doel is ons te verdiepen in onze relatie met de natuur. Start zaterdag 21 maart 13:30 vanuit de Grote Kerk, duur ca. 1,5 uur. Details volgen in Geandewei 6.

Tijdens Open Grote Kerk zullen, met uitzondering van Stille Zaterdag, weer vanaf 16:00 uur korte muziekuitvoeringen worden gegeven. Het eerste halfuurconcert wordt op zaterdag 29 februari verzorgd door het Fryska Fluit Ensemble.
Namens Taakgroep Cultuur:
Ad Vermeulen

Cursus invloed van de filosofie op onze Godsdienst
De Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk wil komend jaar aandacht besteden aan de historische invloed van de filosofie op onze geloofsbeleving.
Desgevraagd hebben wij drs. Hilde Hoving bereid gevonden om voor ons een vijftal cursusavonden te verzorgen op donderdagavonden van 5 maart tot en met 2 april, van 19:30 tot ca. 21:30 in de Grote Kerk van Drachten. Hierbij zal het denken van de volgende filosofen in relatie met de Christelijke Godsdienst worden besproken:
• 5 maart 2020: Plato
• 12 maart 2020: Aristoteles
• 19 maart 2020: Thomas van Aquino
• 26 maart 2020: Nietzsche
• 2 april 2020: Heidegger
De relatie tussen de filosofie en de theologie, met daarbinnen het verlangen van de mens naar God, oneindigheid of onsterfelijkheid zal daarbij centraal staan. Het gaat om de vraag: Hoe ervaren wij God en hoe is dat in de loop der eeuwen geweest?

Het maximale aantal deelnemers aan de cursus bedraagt 20 personen. Kosten voor deelname bedragen € 50 per persoon. De cursus zal doorgang vinden indien we eind januari zicht hebben op voldoende belangstelling.
Bent u geïnteresseerd in het volgen van deze cursus dan wordt u daarom dringend verzocht dit zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór vrijdag 31 januari, te laten weten via mail naar: E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via WhatsApp op T: (06) 136 215 99. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.

Drs. Hilde Hoving is theoloog en als voorganger een goede bekende van de Grote Kerk in Drachten. Zij was jaren werkzaam als docent filosofie aan een HBO theologie opleiding van de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Daardoor is zij in staat om het denken van Grote Denkers op een laagdrempelige wijze over te dragen. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Namens Taakgroep Cultuur Grote Kerk:
Ad Vermeulen

Meditatiegroep in de Grote Kerk
Heb je meer behoefte aan stilte dan aan woorden?
Even een onderbreking van alles wat maar doorgaat?
Luisteren naar de stem van binnen?
Dan is meditatie vanuit de christelijke traditie misschien iets voor jou?!
De meditaties zijn gebaseerd op een grondhouding van ontspanning en aandacht.
Met behulp van een Bijbeltekst, een mooi gedicht of muziek, proberen we te ontspannen en te luisteren wat de tekst jou/mij te vertellen heeft.

Lijkt het je iets? Onze meditatiegroep komt ook dit seizoen een aantal keren bij elkaar in de Grote Kerk.
Iets voor 20.00 uur komen we bij elkaar op 27 februari, 26 maart en op 7 mei 2020
Je bent van harte welkom!
Vragen? Neem contact op met Jansje vd Sloot, T: (0512) 51 90 04 of met Griet Postema, T: (0512) 53 04 99

Het overzicht van de activiteiten voor het seizoen 2019/2020.

Alle activiteiten van de Protestantse Gemeente te Drachten staan op de centrale site van de Protestantse Gemeente Drachten: https://pgdrachten.nl/index.php/activiteiten/activiteiten-vorming-verdieping en worden in het kerkblad Geandewei bekend gemaakt.