Expositie tijdens de 40 –dagentijd 2020
De 40 –dagentijd is voor velen een periode van bezinning. Dit jaar willen we ons, vanuit de Grote Kerk, bezinnen op onze omgang met de Schepping.
Hierbij worden we geïnspireerd door een tentoonstelling van 14 wandkleden die zijn gebaseerd op de rede die indianenhoofdman Seattle in 1854 aan het adres van de Amerikaanse regering hield. De Amerikaanse regering wilde het land van de Dwamish indianen kopen. Seattle’s antwoord liet zich samenvatten onder de vraag: “Hoe kun je de lucht bezitten?” Deze vraag is dan ook de titel van de tentoonstelling van wandkleden die zijn vervaardigd door Jantsje Oost-de Vlas uit Buitenpost.
De wandkleden zijn te bezichtigen tijdens de Open Grote Kerk op zaterdagmiddagen vanaf 29 februari tot en met 11 april, van 13:30 tot 17:00 uur.

Activiteiten tijdens de 40 –dagentijd
Op 27 februari zal Jantje Oost een lezing houden over de door haar vervaardigde wandkleden.
Dit wordt een meditatieve lezing rond de teksten van opperhoofd Seattle, afgewisseld met muziek.

De lezing begint 27 februari om 20:00 uur in de kerkruimte van de Grote Kerk. De kerk is vanaf 19:30 open zodat u dan al de primeur kunt krijgen om de wandkleden te bewonderen. Toegang is gratis.

Tijdens Open Grote Kerk zullen, met uitzondering van Stille Zaterdag, weer vanaf 16:00 uur korte muziekuitvoeringen worden gegeven.
Zaterdag 7 maart speelt Rein Albert Ferwerda op het Hillebrandorgel
Zaterdag 14 maart speelt Jan Andries Dijkstra met enkele musici
Zaterdag 21 maart spelen Wilma Jongsma, hobo en Jochem Schuurman, kistorgel
Zaterdag 28 maart speelt Arjan Jongsma op Marimba werken van Bach e.a.
Zaterdag 4 april zingt het Chr. Gemengd koor 'Ere zij God" o.l.v. Rein Albert Ferwerda o.a. Koralen uit de Mattheus Passie van Bach
Zaterdag 11 april, Stille Zaterdag, géén muziek