Inloophuis "'t Centrum" is gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk,
Zuidkade 19 (hoek Drift) te Drachten

Een kopje koffie en ….
Inloophuis ’t Centrum is elke zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur open voor iedereen. Wekelijks zijn er gemiddeld 20 bezoekers. Zij komen in de eerste plaats voor gezelligheid: een kopje koffie, een praatje, eventueel een spelletje.
Telkens zijn er twee vrijwilligers aanwezig. Zij hebben vooral een luisterend oor voor de verhalen van de bezoekers. Informatie:
A
René Klaassen, E:

Een warme maaltijd
Op de tweede en laatste zaterdag van de maand wordt er vanaf 17.00 uur een gratis warme maaltijd geserveerd. Wie hieraan wil deelnemen, schrijft uiterlijk een week van te voren zijn naam op een intekenlijst, die in het inloophuis hangt. Let op: maximaal 20 personen kunnen zich hiervoor opgeven. Twee weken voor de maaltijd wordt gehouden, hangt de lijst in de zaal.

Middaggebed
Een keer in de maand, op de laatste zaterdagmiddag, is er in de Grote Kerk om 17 uur onder leiding van diaconaal werker Anna vd Meer een middaggebed. Kort (ca. 20 minuten) en eenvoudig van opzet, maar juist daarom vol waarde.

De paaskaars wordt aangestoken. Een lezing, een lied, een gebed, een zegenbede. Bezoekers kunnen zelf een lichtje aansteken en zijn vrij om al dan niet hardop te noemen voor wie ze dat doen. Er zijn ook bezoekers uit het inloophuis. Het ontroert me, als ik merk hoeveel er voor de medemens wordt gebeden. Dichtbij of veraf. Het kaarsje maakt letterlijk de tongen los. Men mag op elkaar reageren, maar dat hoeft niet.
Iedereen, kerkelijk en niet-kerkelijk, is welkom om het Middaggebed op de laatste zaterdag van de maand om 17.00 uur mee te vieren.

Omzien
Elke zaterdagmiddag wordt het inloophuis in de achterzaal van de Grote Kerk goed bezocht. De bezoekers drinken een kop thee of koffie en komen in gesprek met elkaar. Of doen samen een spelletje. Veel bezoekers zijn trouwe gasten, maar je ziet ook nieuwe gezichten.
Twee weken geleden liet ik een felicitatiekaart rondgaan om onze diaconaal werker en haar partner te feliciteren met de geboorte van hun dochtertje. Op die kaart wilden allen graag hun naam schrijven.
Maar er ging nog een kaart rond. Die had een van de bezoekers zelf meegenomen. Het bleek, dat een vrouw die ook regelmatig in het inloophuis kwam, kortgeleden een hersenbloeding had gekregen. We spraken er met elkaar over. Dat dit je zomaar kan gebeuren. Drie bezoekers, waarvan een in een rolstoel, vertelden mij dat ze kortgeleden deze vrouw in het ziekenhuis hadden bezocht. Die vond dat erg fijn. Ik vroeg daarop aan de drie, hoe ze die vrouw kenden. Van hun werk, misschien? Nee, was het antwoord, van het inloophuis. Ik was even stil…. Want het ziekenhuisbezoek was er blijkbaar gekomen, dankzij hun eerdere contact met elkaar op zaterdagmiddag.
Natuurlijk is bij ons de koffie belangrijk en ook het koekje. Maar er is meer, veel meer, waarvoor men naar het inloophuis komt. Die waarde van ‘de ontmoeting met de ander’ is met geen pen te beschrijven.
Begin volgend jaar bestaat het inloophuis 10 jaar. Alle reden om dit met de bezoekers te gaan vieren!
René Klaassen

Inloophuis
Het is zaterdagmiddag en ik loop langs de uitgestoken vlag bij Inloophuis ’t Centrum naar binnen. In de hal trek ik mijn jas uit en ik hoor gelijk een gelach aan de andere kant van de muur. De sfeer zit er blijkbaar goed in. Als ik de zaal binnenkom, zie ik al waarom. Om de stamtafel zit een flink aantal gasten achter een kop koffie of thee gezellig te praten. Aan een ander tafel zitten vijf personen te rummikuppen. Er is ook een nieuwe gast, die mij vertelt, dat hij door een van de vaste gasten is meegenomen. Deze middag ruikt het lekker, want in de keuken staan twee kookvrijwilligers een maaltijd voor twintig personen te koken. Vandaag wordt het boerenkool met een flinke bal gehakt en kleine Amsterdamse uitjes. Het dessert is nog een verrassing. Later die middag, vlak voor de maaltijd, neemt een van de gasten het woord en opent de maaltijd met gebed. Daarna lopen de beide gastvrouwen druk heen en weer om aan alle twintig gasten de borden uit te serveren. Als iedereen heeft en eet, is het ineens stil in het inloophuis, waar altijd zoveel gepraat wordt. Intussen hebben de meeste eters hun naam alweer opgeschreven op de lijst voor de volgende gratis maaltijd.
René Klaassen