Inloophuis "'t Centrum" is gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk,
Zuidkade 19 (hoek Drift) te Drachten

Een kopje koffie en ….
Inloophuis ’t Centrum is elke zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur open voor iedereen. Wekelijks zijn er gemiddeld 20 bezoekers. Zij komen in de eerste plaats voor gezelligheid: een kopje koffie, een praatje, eventueel een spelletje.
Telkens zijn er twee vrijwilligers aanwezig. Zij hebben vooral een luisterend oor voor de verhalen van de bezoekers. Informatie:
A
René Klaassen, E:

Inloophuis ’t Centrum bestaat 10 jaar
Het Inloophuis ’t Centrum, gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk, bestaat binnenkort tien jaar.
In februari 2010 opende het inloophuis haar deuren voor iedereen die op verhaal wilde komen: even een praatje bij een kop koffie. Na een voorzichtige start is het inloophuis nu niet meer weg te denken uit het centrum van Drachten.
Mensen met een kleine beurs weten elke zaterdagmiddag de zaal goed te vinden. Voor koffie, thee, een spelletje, maar vooral: voor elkaar. Wekelijks komen er 20 tot 25 bezoekers, van wie het grootste deel zich ook opgeeft voor de gratis warme maaltijd die twee keer in de maand wordt geserveerd. Eens per maand kan het stiltecentrum worden bezocht voor gezamenlijke bezinning.
Het inloophuis is een initiatief van de kerk. Het beschikt over een professionele kracht en 28 betrokken vrijwilligers: gastvrouwen, gastheren en kookvrijwilligers uit Drachten en omstreken.
Op zaterdag 15 februari is het feest in het inloophuis. Met bezoekers en vrijwilligers wordt dan uitgebreid stilgestaan bij het jubileum.

Bijschrift: Kookvrijwilligers Marten en Rutger-Jan scheppen stamppot op, gast John is tevreden.
Foto: René Klaassen

Een warme maaltijd
Op de tweede en laatste zaterdag van de maand wordt er vanaf 17.00 uur een gratis warme maaltijd geserveerd. Wie hieraan wil deelnemen, schrijft uiterlijk een week van te voren zijn naam op een intekenlijst, die in het inloophuis hangt. Let op: maximaal 20 personen kunnen zich hiervoor opgeven. Twee weken voor de maaltijd wordt gehouden, hangt de lijst in de zaal.

Middaggebed
Een keer in de maand, op de laatste zaterdagmiddag, is er in de Grote Kerk om 17 uur onder leiding van diaconaal werker Anna vd Meer een middaggebed. Kort (ca. 20 minuten) en eenvoudig van opzet, maar juist daarom vol waarde.

De paaskaars wordt aangestoken. Een lezing, een lied, een gebed, een zegenbede. Bezoekers kunnen zelf een lichtje aansteken en zijn vrij om al dan niet hardop te noemen voor wie ze dat doen. Er zijn ook bezoekers uit het inloophuis. Het ontroert me, als ik merk hoeveel er voor de medemens wordt gebeden. Dichtbij of veraf. Het kaarsje maakt letterlijk de tongen los. Men mag op elkaar reageren, maar dat hoeft niet.
Iedereen, kerkelijk en niet-kerkelijk, is welkom om het Middaggebed op de laatste zaterdag van de maand om 17.00 uur mee te vieren.

Omzien
Elke zaterdagmiddag wordt het inloophuis in de achterzaal van de Grote Kerk goed bezocht. De bezoekers drinken een kop thee of koffie en komen in gesprek met elkaar. Of doen samen een spelletje. Veel bezoekers zijn trouwe gasten, maar je ziet ook nieuwe gezichten.
Twee weken geleden liet ik een felicitatiekaart rondgaan om onze diaconaal werker en haar partner te feliciteren met de geboorte van hun dochtertje. Op die kaart wilden allen graag hun naam schrijven.
Maar er ging nog een kaart rond. Die had een van de bezoekers zelf meegenomen. Het bleek, dat een vrouw die ook regelmatig in het inloophuis kwam, kortgeleden een hersenbloeding had gekregen. We spraken er met elkaar over. Dat dit je zomaar kan gebeuren. Drie bezoekers, waarvan een in een rolstoel, vertelden mij dat ze kortgeleden deze vrouw in het ziekenhuis hadden bezocht. Die vond dat erg fijn. Ik vroeg daarop aan de drie, hoe ze die vrouw kenden. Van hun werk, misschien? Nee, was het antwoord, van het inloophuis. Ik was even stil…. Want het ziekenhuisbezoek was er blijkbaar gekomen, dankzij hun eerdere contact met elkaar op zaterdagmiddag.
Natuurlijk is bij ons de koffie belangrijk en ook het koekje. Maar er is meer, veel meer, waarvoor men naar het inloophuis komt. Die waarde van ‘de ontmoeting met de ander’ is met geen pen te beschrijven.
Begin volgend jaar bestaat het inloophuis 10 jaar. Alle reden om dit met de bezoekers te gaan vieren!
René Klaassen