Op deze pagina vindt u activiteiten die met muziek en zang te maken hebben en in de Grote Kerk plaats vinden.
Actief in het organiseren zijn o.a.
- de taakgroep Kunst en cultuur

Aankondiging Orgelconcert Martin Zonneveld
Op woensdag 3 juli a.s. geeft Martin Zonnenberg een concert in de Grote Kerk. 
Martin Zonnenberg is als organist verbonden aan de Ned.Herv. Kerk te Sliedrecht. Hij is dirigent van het Chr.Sliedrechts Mannenkoor "Ichthus" en het Kleinkoor "Concertino". Verder is hij als samensteller en arrangeur van het bekende TV-programma 'Nederland Zingt'. Hij speelt werken van Johann Seb. Bach, Georg F. Händel, Theodore Dubois en Andrea Morricone. Verder is er samenzang. Het concert begint om 20.00 uur. Entree is € 8.00.
Klaas van Marrum
Algemeen nieuws

Martini Jongenskoor houdt open les op nieuwe locatie in Drachten!
Sinds april repeteert het bekende Martini Jongenskoor uit Sneek op de maandagen in de Grote Kerk in Drachten.
Ben je nieuwsgierig naar wat de kinderen leren tijdens een repetitie of zangles? Kom dan naar de open les op zaterdag 29 juni a.s. De open les zal worden verzorgd door artistiek leider van het koor, Trevor Mooijman en de zangdocente Sippie Broersma. Ook is er gelegenheid om kennis te maken met een aantal zangers van het koor.

Wanneer: zaterdag 29 juni 2019
Hoe laat: 14.00 – 15.00 uur
Locatie: Grote kerk Drachten
Entree: gratis, inclusief koffie/ranja

Het Martini Jongenskoor is onderdeel van Stichting Martini Koorschool Sneek, dat is opgericht in 1995. Onder de Koorschool fungeert ook een mannengroep dat vaak samen met de jongens uitvoeringen verzorgt. In de nabije toekomst hoopt de stichting ook (weer) een meisjeskoor te kunnen starten.

Het repertoire spitst zich toe op werken uit de Engelse koorliteratuur. Vaste uitvoeringen vormen de Festivals of Lessons and Carols for Advent en de Anglicaanse Evensong. In de passietijd wordt op diverse podia in Nederland medewerking verleend aan uitvoeringen van Bach's Matthäus Passion. Het koor is een concertkoor, geen kerkkoor, maar verleent wel medewerking aan liturgische bijeenkomsten (vespers, evensongs).

Kijk voor meer informatie over het koor, de repetitietijden en de concertagenda op de website: www.mjks.nl

Oproep aan alle zangliefhebbers PGDrachten-breed
De Eredienstcommissies van Zuid, West en Oost hebben het plan opgevat om op 15 en 22 december - 3e en 4e Advent - een Drachten-breed koor in te zetten bij drie diensten in verschillende kerken.
Het is de bedoeling dat gemeenteleden van alle wijken hier aan mee doen.
Belangstelling? Meer informatie kunt u vinden onder de rubrieken van PGDrachten bij de Algemene berichten.

 

Jaaroverzicht Orgelconcerten
De commissie orgelconcerten organiseert elke eerste woensdag van de maand een concert 

Orgelconcerten
5 juni; Eeuwe Zijlstra
3 juli; Martin Zonnenberg
4 september; Everhard Zwart
2 oktober; Harm Hoeve
30 oktober; Minne Veldman
11 december; Kerstconcert, koor en samenzang koor en organist nog niet bekend

Commissie 200 jaar Hillebrand
Hierbij wil de Commissie 200 jaar Hillebrand Grote Kerk jullie informeren.
De commissie bestaat uit Klaas van Marrum en Joop Laméris (Stichting Orgelconcerten Grote Kerk), Ankie Hofma (samen met Klaas van Marrum Taakgroep Cultuur Grote Kerk) en Aukje de Bildt.
In 2020 heeft het Hillebrandorgel van de Grote Kerk 200 jaar bestaan; het orgel werd in 1820 in de kerk geplaatst, terwijl de bouw van de kerk in 1743 plaatsvond.
De Stichting Orgelconcerten Grote Kerk en de Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk heeft, om dit te vieren, voor 2020 een aantal activiteiten georganiseerd.
Wij willen u daar graag nu al van op de hoogte brengen, voor een betere afstemming met diverse activiteiten binnen de PGDrachten.
We noemen een aantal van de activiteiten:
- 22 februari 2020: openingsconcert door het Bachkoor o.l.v. Hoite Pruiksma; ze spelen en zingen enkele cantates van Bach.
- veertigdagentijd 2020: paasoratorium van Marijke de Bruijne, uit te voeren door amateurzangers en musici o.l.v. Henk Bijma; oproep om mee te doen volgt in december in Geandewei.
- door het hele jaar 2020: een zevental orgelconcerten.
- mei/juni 2020: optreden jongeren van de Friese Poort o.l.v. Jellegeert Postma.
- sept./okt. 2020: Polle de orgeljongen; alle schoolkinderen van de groepen 4, 5 en 6 van de scholen uit Smallingerland worden uitgenodigd om dit festijn mee te komen vieren. Om erbij te kunnen zijn geldt: Meld je snel; vol is vol. Er zijn geen kosten aan verbonden.
- feestweekend van 22 t/m 25 oktober: op 22 oktober 1820 werd het orgel ingewijd.
Op het ogenblik zijn we druk met de organisatie van de activiteiten. Alles ligt nog niet exact vast. Voor 1 juli hopen we het totaalprogamma rond te hebben.
Te zijner tijd vindt u meer informatie in Geandewei, op posters en in de berichten in de verschillende media.
Mocht u meer willen weten dan is een telefoontje of mailtje natuurlijk welkom.
Wij dachten dat het goed was u nu al op de hoogte te brengen.
Namens de Commissie 200 jaar Hillebrand,
Aukje de Bildt

Promotieconcert CD Rein Ferwerda
Op vrijdag 8 februari 2013 werd de eerste CD van Rein Albert Ferwerda overhandigd aan dhr. Maarten Seijbel. Maarten Seijbel is voorzitter van Bestuur van de Stichting Nationaal Historisch Orgelmuseum en voorzitter van de Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel.
De CD is opgenomen tijden de muziekestafette in het weekend van 29 september 2012 in de Grote Kerk. Rein Ferwerda bespeelde toen 14 uren lang het Hillebrandorgel en improviseerde alle 150 psalmen. Van deze 150 psalmen is een compilatie gemaakt. Van deze compilatie is een CD gemaakt. Heel bijzonder omdat er geen orgelmuziek van het Hillebrandorgel op CD meer beschikbaar was. De CD is verkrijgbaar in de Grote Kerk en kost € 12,50. U kunt ook de CD thuisgestuurd krijgen door overmaken van € 15,30 per CD op NL52INGB0000819995 t.n.v. M. Visser. Vergeet niet bij telebankieren uw adres te vermelden.

Hillebrandorgel van de Grote Kerk.
U kunt  donateur worden van het Hillebrandorgel door het overmaken van een jaarlijkse donatie (minimaal € 10.00 per jaar) t.n.v. Stichting Vrienden van de Grote kerk te Drachten o.v.v. commissie Orgelconcerten Grote Kerk  (bank nr. NL23RABO0157730662).

U wordt dan op de hoogte gehouden van de activiteiten rondom het orgel.
De berichten met betrekking tot de orgelconcerten Grote Kerk staan in het vervolg onder Drachten Bovenwijks.
Namens de orgelcommissie,
Klaas van Marrum

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com