Erediensten in de Grote Kerk in 2018

Voorafgaand aan de dienst van 11.00 uur is er vanaf 10.30 uur is er ruimte voor ontmoeting en koffie.
Van sommige dienst zijn de preken op verzoek op de site geplaatst. U kunt ze vinrden in de map Preken.

Meevieren met de 11 uurdienst in de Grote Kerk
Natuurlijk is het fijn als u zondagsmorgens 11 uur in de Grote Kerk zit.
Maar als u om wat voor reden dan ook daar niet kunt zijn en u beluistert de dienst via webradio, computer of tablet, dan mist u het liturgieboekje.
Als u mij een mail stuurt of even belt kan ik u het boekje sturen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0512-526057.
Hartelijke groet,
Minne Visser

Zondag 20 januari.
Onze voorganger dan is ds. Jaap Kraan uit Burgum.
Het thema van de dienst is: 'Het leven rijmt niet’. Een basisvraag de eeuwen door is hoe het kwaad in de wereld te rijmen valt met een God van wie wij zeggen dat HIJ / Zij goed is. Waarom laat God het kwaad toe en waarom gebeuren er van die onbegrijpelijke dingen in de wereld en soms ook in je eigen leven? Is God dan toch niet goed? Of hebben wij het kwaad nodig voor onze eigen ontwikkeling? Of bestaat God helemaal niet? Kortom, we zullen ons vanmorgen niet vervelen!
De Taakgroep Erediensten nodigt u van harte uit.
Willem Wilstra

Zondag 27 januari.
Onze voorganger is ds. Piet Brongers. Hij geeft als toelichting op de dienst het volgende:
Het thema is “hopen tegen beter weten in....?”
Geloven wordt er vandaag niet gemakkelijker op: -Het is al moeilijk, dat de feiten ervoor zorgen, dat het kindergeloof in de loop van het leven afgebrokkeld wordt. Het wordt nog moeilijker als ons het echte geloof opgelegd wordt in de vorm van bijbelgetrouwheid. Het moeilijkste is misschien wel, wanneer we onszelf tegenkomen in de vorm van onze ervaringen en de vragen die we daarbij hebben Hoe zit het met de stevigheid van het geloof? Hoe zit het met de duurzaamheid ervan en de houdbaarheidsdatum?
Kunnen we nog houvast ontlenen aan de christelijke hoop?
Gaat het om ijdele hoop? Houden we tegen beter weten in ons vast aan een illusie of valt er echt nog wat te hopen?
Genoeg vragen om verkend te worden, zonder een van te voren vastgelegd antwoord.
U/jij bent van harte uitgenodigd mee te denken.”
Van harte welkom, namens de taakgroep,
Jan Renkema.

Avondgebeden Grote Kerk op elke 2e zondag van de maand van 19.00  tot 19.30 uur
Het is al weer een tijd geleden dat er in Drachten avondgebeden werden gehouden. In de Grote Kerk is dat een jarenlange gewoonte geweest, vaak met medewerking van een cantorij. Van diverse kanten hoorden wij dat het als een gemis wordt ervaren dat er in heel Drachten geen vespers of avondgebeden meer worden gehouden. Wij zijn dan ook heel blij met de gelegenheid die de Stuurgroep van de Grote kerk geeft om – voorlopig als experiment – weer met de viering van avondgebeden te beginnen.
Een avondgebed is niet een dienst in de gebruikelijke vorm. Het is een viering met een heel eigen sfeer, waarin gebed en lezing centraal staan in de liturgie. Er is geen preek, er zijn geen ambtsdragers, er is geen collecte. Wel is er stilte, wordt er geluisterd, gezongen en gebeden.
De vieringen worden gehouden in de “stiltehoek” van de Grote Kerk, elke 2e zondag van de maand, van 19.00 tot 19.30 uur.
De eerste keer zal zijn op zondag 9 september. Voorganger Aukje de Bildt.
We hopen, samen met anderen, een mooie viering te hebben.

Liedboek mee naar de Grote Kerk
We willen graag dat u uw eigen nieuwe Liedboek meeneemt naar de Grote . De liturgie kan dan wat beknopter en dat scheelt papier, inkt en kosten. Ook voorkomen we daarmee discussies over rechten die de kerk in Drachten zou moeten betalen voor het kopiëren van de verzen in de liturgie.

Namens de taakgroep Erediensten in de Grote Kerk,
Minne Visser

Parkeren auto’s op zondag
Betaald parkeren op zondag vanaf 12.00 uur.
Vanaf 1 sept moet er vanaf 12.00 uur worden betaald voor parkeren op de Kaden, de Marke, achter de Hema en op het Raadshuisplein.
70 cent is voldoende tot 12.28 uur (10 cent voor 4 minuten).
Rond de Grote Kerk is nu ook geen officiële parkeergelegenheid, we weten niet wat daar dan gebeurt. Parkeren blijft daar op eigen risico.
De taakgroep Erediensten Grote Kerk

U naar de kerk laten vervoeren? Dat kan.
Elke zondag laat een aantal mensen zich naar de dienst in de Grote Kerk brengen.

Als u dat ook graag wilt omdat u moeilijk ter been bent, kunt u ook van de-ze mogelijkheid gebruik maken.
Moeilijk in z’n werk gaat het niet: U zit twintig minuten voor de dienst klaar om afgehaald te worden, want rond dat tijdstip meldt uw ‘afhaler’ zich met de auto waar dan misschien al één of twee kerkgangers in zitten.
Na de dienst wordt u keurig weer thuis gebracht.
Denkt u nu: ‘Dat lijkt mij wel wat, laat ik maar even informeren’ dan kunt u mij bellen op 0512-510362.
Mijn naam is Tjerk Epema en ik coördineer het kerkrijden.
Tjerk Epema