Erediensten in de Grote Kerk in 2017

Voorafgaand aan de dienst van 11.00 uur is er vanaf 10.30 uur is er ruimte voor ontmoeting en koffie.
Van sommige dienst zijn de preken op verzoek op de site geplaatst. U kunt ze vinden in de map Preken.

Meevieren met de 11 uurdienst in de Grote Kerk
Natuurlijk is het fijn als u zondagsmorgens 11 uur in de Grote Kerk zit.
Maar als u om wat voor reden dan ook daar niet kunt zijn en u beluistert de dienst via webradio, computer of tablet, dan mist u het liturgieboekje.
Als u mij een mail stuurt of even belt kan ik u het boekje sturen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0512-526057.
Hartelijke groet,
Minne Visser

Diensten in de grote kerk om 11.00 uur
11 uur dienst in de Grote Kerk op zondag 18 november
Op zondag 18 november hoopt ds. Jan Henk Hamoen in deze dienst voor te gaan.
Het thema van de verkondiging is ‘Apocalyptische tijden’
Aan zijn inleiding op dit thema is het volgende ontleend.
“Oorlogen en natuurrampen roepen apocalyptische beelden op van verwoesting en
tragiek Dat gebeurde in alle eeuwen van de Europese geschiedenis. Deze drama’s zijn in de loop der eeuwen op verschillende wijzen in kunst en literatuur tot uitdrukking gebracht. Ook in berichten over natuurrampen worden foto’s van het rampgebied vaak vergezeld van teksten als ‘apocalyptisch’ . Ze laten zien, dat de angstwekkende betekenis van dit begrip tot ons collectief geheugen is gaan behoren. Maar is dat terecht of is daar meer over te zeggen?
Vanaf half elf staan koffie/thee voor u klaar. Welkom!

Namens de taakgroep Erediensten in de Grote Kerk,
Jan van der Vlugt
Open Grote Kerk
Brunch in de Grote Kerk van Drachten
De Grote Kerk Drachten opent haar deuren in samenwerking met Stichting Hart van Hoop voor een maandelijks terugkerende brunch.
De brunch geeft iedereen die dat wil de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten. Samen, alleen, jong of oud, iedereen is welkom. Met het initiatief verrijken de organisatoren het maatschappelijk gebruik van het kerkgebouw. De koffieruimte naast de kerkzaal leent zich uitstekend voor de activiteit. Om iedereen de gelegenheid te geven mee te eten wordt er geen vaste bijdrage gevraagd voor deelname aan de brunch, er wordt gelegenheid gegeven om een vrijwillige bijdrage te doneren.
22 november 11.00-13.00 uur/ Koffieruimte Grote Kerk/ Zuidkade 19 Drachten

Gedachtenismiddag 24 november 2018
Op 24 november wordt de Grote Kerk van Drachten opengesteld van 11.00-16.00 uur om alle inwoners van Drachten en omstreken de gelegenheid te geven een dierbare te gedenken. Mensen kunnen terecht in de ruimte van de Grote Kerk om een kaarsje aan te steken en de naam van hun dierbare in het gedachtenisboek te schrijven. Indien gewenst is er ruimte voor gesprek. Op de achtergrond zal er muziek aanwezig zijn en om 14.00 uur zal mw. J.L. de Groot ongeveer een uur op haar harp spelen.
Omdat de gedachtenismiddag valt op de laatste zaterdag van de maand is er ook het gebruikelijke middaggebed in de Grote Kerk. Mensen die liever in een groep hun kaarsje aansteken kunnen gebruik maken van het middaggebed om 17.00 uur.

Avondgebeden Grote Kerk op elke 2e zondag van de maand van 19.00  tot 19.30 uur
Het is al weer een tijd geleden dat er in Drachten avondgebeden werden gehouden. In de Grote Kerk is dat een jarenlange gewoonte geweest, vaak met medewerking van een cantorij. Van diverse kanten hoorden wij dat het als een gemis wordt ervaren dat er in heel Drachten geen vespers of avondgebeden meer worden gehouden. Wij zijn dan ook heel blij met de gelegenheid die de Stuurgroep van de Grote kerk geeft om – voorlopig als experiment – weer met de viering van avondgebeden te beginnen.
Een avondgebed is niet een dienst in de gebruikelijke vorm. Het is een viering met een heel eigen sfeer, waarin gebed en lezing centraal staan in de liturgie. Er is geen preek, er zijn geen ambtsdragers, er is geen collecte. Wel is er stilte, wordt er geluisterd, gezongen en gebeden.
De vieringen worden gehouden in de “stiltehoek” van de Grote Kerk, elke 2e zondag van de maand, van 19.00 tot 19.30 uur.
De eerste keer zal zijn op zondag 9 september. Voorganger Aukje de Bildt.
We hopen, samen met anderen, een mooie viering te hebben.

Liedboek mee naar de Grote Kerk
We willen graag dat u uw eigen nieuwe Liedboek meeneemt naar de Grote . De liturgie kan dan wat beknopter en dat scheelt papier, inkt en kosten. Ook voorkomen we daarmee discussies over rechten die de kerk in Drachten zou moeten betalen voor het kopiëren van de verzen in de liturgie.

Namens de taakgroep Erediensten in de Grote Kerk,
Minne Visser

Parkeren auto’s op zondag
Betaald parkeren op zondag vanaf 12.00 uur.
Vanaf 1 sept moet er vanaf 12.00 uur worden betaald voor parkeren op de Kaden, de Marke, achter de Hema en op het Raadshuisplein.
70 cent is voldoende tot 12.28 uur (10 cent voor 4 minuten).
Rond de Grote Kerk is nu ook geen officiële parkeergelegenheid, we weten niet wat daar dan gebeurt. Parkeren blijft daar op eigen risico.
De taakgroep Erediensten Grote Kerk

U naar de kerk laten vervoeren? Dat kan.
Elke zondag laat een aantal mensen zich naar de dienst in de Grote Kerk brengen.

Als u dat ook graag wilt omdat u moeilijk ter been bent, kunt u ook van de-ze mogelijkheid gebruik maken.
Moeilijk in z’n werk gaat het niet: U zit twintig minuten voor de dienst klaar om afgehaald te worden, want rond dat tijdstip meldt uw ‘afhaler’ zich met de auto waar dan misschien al één of twee kerkgangers in zitten.
Na de dienst wordt u keurig weer thuis gebracht.
Denkt u nu: ‘Dat lijkt mij wel wat, laat ik maar even informeren’ dan kunt u mij bellen op 0512-510362.
Mijn naam is Tjerk Epema en ik coördineer het kerkrijden.
Tjerk Epema