Of all places!

Moeten wij het niet eens over Drachten hebben? In de kerk bedoel ik. Drachten?! Ja, is dat zo vreemd dan? Vertellers van Bijbelverhalen hebben het ook vaak over hun eigen woonplaatsen. Of over die van hun hoofdpersonen. Niet alleen over de gebouwen ter plekke maar zeker ook over de bewoners. Sodom, Jericho, Nazareth, Babel, Damascus, Jeruzalem, Athene, om er maar eens een paar te noemen. En wij hebben het dan vaak weer over die verhalen en die steden. Maar wat hebben wij nog met die plaatsen in de oudheid? Wij leven hier en nu in Drachten en omstreken.
Misschien denkt u dat de gebeurtenissen in die steden vroeger nu niet meer plaatsvinden. En zeker niet in Drachten of all places! Maar is dat zo? Leven wij dan alleen maar in het verleden?
Stel u voor: u bent een apostel en komt terecht in, laten we zeggen, Kameroen. En ze vragen u daar wat te vertellen over het geloven in Drachten. Over het reilen en zeilen in Drachten. Wat zou u dan vertellen? Misschien iets over een oud gebouw waarin nog een klein groepje mensen samenkomt op zondag. Daar komen ze elkaar tegen. Door de week niet zoveel. Dat er wel meer ‘zondagsge-
bouwen’ zijn in Drachten, maar dat wij daar niet zoveel contact mee hebben. O…. Of misschien vertelt u iets over de welvaart in dit grote dorp. Een uitstekend wegenonderhoud, mooie groenvoorzieningen, allerlei sprortverenigingen, de Lawei en sinds kort elke maand een koopzondag. O nee, een ‘open zondag’.
Ik weet het niet. Het wordt wel een oppervlakkig verhaaltje zo. Misschien moet er wat meer in over de voedselbank en alle vrijwilligers die daar werken. Of over het asielzoekerscentrum. Al die mensen die met een collectebus langs de deuren gaan voor een goed doel. Over koorenthousiastelingen en muziekmakers. Over mensen die in de gemeenteraad proberen de naastenliefde te vertalen naar gemeentebeleid. Voorleesvaders en klusmoeders. Over thuiszorgers en bejaardenbezoekers. Over vrijwilligers die in het hospicium werken.
Nou, dan kunnen het toch nog wel eens boeiende verhalen worden!
Zou de Geest ook in die verhalen voorkomen? Zou iemand nog Jezus durven noemen of een profeet als Amos? Wordt de hand van God nog ergens onderkend? Ik ga mij maar eens voorbereiden op een avondgebed. Zoeken naar woorden en gedachten om God te betrekken bij mijn leven in Drachten. Dat vind ik moeilijk. Maar het moet. Omdat, misschien wel heel bedeesd, de Naam genoemd moet blijven worden. Ook in mijn wereld. Ook tweeduizend jaar na Christus. Ook in een nietig vlekje op het wereldtoneel als Drachten. In de hoop dat die Naam door de oude kerkmuren heen zal breken. Naar buiten. En daar mensen gaat inspireren. Ik heb niet de illusie dat mijn woorden nog eens in een Bijbel terechtkomen. Dat hoeft ook niet. Want die is al geschreven. En alles staat er al in. Behalve Drachten.

René Romijn