Beleidsplan 2020 - 2024

Het beleidsplan Grote Kerk 2020 - 2024 CONCEPT ligt bij de AK ter goedkeuring.
U kunt het document genaamd "2020-03-26 Beleidsplan Grote Kerk CONCEPT versie" al vast inlezen door het te downloaden vanuit de map Algemeen.

Onderhoud Grote Kerk
Naar aanleiding van het rapport van monumentenwacht wordt binnenkort begonnen met groot onderhoud van de Grote Kerk. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit herstel van gevelmetselwerk, reparaties aan dakgoten, dakreparaties en buitenschilderwerk. Tijden de werkzaamheden wordt door de bouwer (Fa. Swart uit Oostermeer) gebruik gemaakt van het parkeerterrein. De werkzaamheden worden begeleid door de Stichting Beheer Kerkelijke Gebouwen en vinden plaats vanaf 10 augustus t/m 11 september 2020.
Kerkmeester Klaas van Marrum

Herstart cursus “Invloed van de Filosofie op onze Godsdienst”
We kunnen een herstart maken om het programma van deze cursus af te ronden. Deelnemers, die de eerste twee bijeenkomsten hebben gevolgd, zijn welkom op de volgende data rond de volgende onderwerpen:
3 september: Thomas van Aquino; 17 september: Nietzsche; 1 oktober: Heidegger.
In verband met de Covid-19 situatie moeten we uitwijken naar de Zuiderkerk. Aanvang steeds 19:30 in de Zuiderkerk, De Drift 46 in Drachten.
Voor de herkansing, omdat deze cursus ruim overtekend was, zoeken we nog naar geschikte data.
Namens Taakgroep Cultuur:
Ad Vermeulen

Dit was/is de eerste Nieuwsbrief van de Grote Kerk.

Rondom de Grote Kerk Jaargang 1. nummer 0.
Drachten, 1 juli 2020.

Vieringen in de Grote Kerk
De eerste viering vanuit de Grote Kerk zal plaatsvinden op zondag 23 augustus, eerst nog zonder kerkgangers en te beluisteren op Kerkomroep.nl, als u reageert met b of c krijgt u de liturgie thuisgestuurd.

Nieuwsbrief

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat wij uw mailadres hadden, via lijstjes met vrijwilligers, koffiedames en van Grote Kerkgangers die ons die mailadressen hebben aangereikt. Natuurlijk hadden wij u eerst moeten vragen maar omdat dat bij meer dan 120 adressen niet te doen is, doen we het zo. Wij kunnen u nieuws sturen, maar ook liturgieën zolang we nog niet weer allemaal tegelijk naar de kerk kunnen en b.v. programma's van orgel- en andere concerten.
U kunt kiezen wat u van ons zou willen ontvangen, nl:
a. géén mails
b. alléén liturgieën
c. alles, als u niet reageert.
Als u deze mail beantwoordt met a, b of c. krijgt u alléén wat u wilt.

Open Grote Kerk

Op zaterdagmiddagen vanaf 4 juli van 15:00 tot ca. 16:30
Inmiddels hebben zich voldoende deelnemers voor het ad-hoc vrijwilligersteam aangemeld om zowel in juli als in augustus op zaterdagmiddagen van 15:00 tot ca. 16:30 de Grote Kerk open te stellen. Hierdoor kunnen we een ingetogen herstart met het Open Grote Kerk programma maken.
“Ingetogen” omdat we door Covid-19 geen publiektrekkende expositie kunnen organiseren en zelfs geen halfuur concerten kunnen houden. Maar wat is er dan wel?
We kunnen in de Grote Kerk luisteren naar muziek, ons laten inspireren door prachtige foto’s met bijpassende gedichten, we kunnen een kaarsje opsteken en we kunnen met elkaar in gesprek gaan.
Binnenkomst via de hoofdingang. Vanaf 15:00 tot 15:30 willen we een serene, meditatieve rust in acht nemen. Daarna zullen we wat geroezemoes van gesprekken moeten accepteren. Het is fijn dat we elkaar weer onder het dak van ons kostbare kerkgebouw kunnen ontmoeten. Wel zullen we wegens Covid-19 een strak protocol (zie Geandewei 13) in acht moeten nemen.
Namens Taakgroep Cultuur,
Ad Vermeulen

Werkgroep Grote Kerk
Samen weer naar de Grote Kerk kan voorlopig niet
Om direct maar met de deur in huis te vallen: samen naar de Grote Kerk gaan is pas mogelijk vanaf 23 augustus 2020 als de coronamaatregelen intussen versoepeld blijven. Ik realiseer me dat dit voor velen van u een teleurstellend bericht is en probeer het hierna uit te leggen.
Op 10 juni 2020 heeft de Stuurgroep Grote Kerk besloten om zich aan het beleid van de Algemene Kerkenraad te houden. Dat beleid houdt in dat er tot eind augustus alleen in de Oase met een beperkt aantal kerkgangers diensten worden gehouden. Dus niet in de andere kerken van de Protestantse Gemeente te Drachten.
Op 1 juli mag de Grote Kerk op zaterdagmiddag weer Open Kerk zijn. (zie hierboven onder Cultuur). Open kerk voor degenen die een kaarsje willen branden, behoefte hebben aan een stilte moment of toch weer even een vertrouwd gezicht te kunnen zien.
Ale Groen, Voorzitter Werkgroep Grote Kerk